Hej då 2016

Nu hoppas vi att 2017 blir ett fantastiskt år! Så här på sista timmen innan det nya året tar sin början tänkte jag - för minnets skull - köra en bildbomb från 2016. Gott nytt år allihop!
Existentiella frågor

Kian har alltid varit väldigt djup och frågvis. Trots hans energiska, vimsiga yttre så finns där en väldigt känslig och klok kille. Kian kontrar alltid med ett "varför?". 


Vi har för längesen gått igenom det här med hur barn blir till och hur dom kommer ut. Döden har också varit på tal men mest av nyfikenhet, inte av oro. Ni vet den där oron som brukar komma som en käftsmäll när man är barn. Jag minns min egna skräckupplevelse av ångest när insikten om att vi alla kommer att dö slog mig. Denna ångestladdade upptäckt gjorde Kian ikväll. Hur tröstar man ett barn som skriker "jag vill inte döööööööö", "jag vill inte bli gammaaaaal" osv? Det är inte så lätt. För att släta över - som vissa föräldrar säkert gör - och svara att "det kommer du aldrig göra" vore taskigt. Att baka in en lögn om odödlighet för att slippa hantera rädsla och ångest hos sitt barn vore inget annat än absurt och olämligt. 

Därför har vi haft ett långt samtal ikväll. Med många tårar. Men på något sätt så känns det bättre att den här bomben kom nu. För är det något ämne som jag tänkt skulle bli jobbigt så vore det just samtalet om döden. Kanske för att det gör så förbaskat ont att förlora någon. 

Kampen om mullbären

Jag har precis städigt färdigt hos snäckorna. Kollade om det hade kommit några ägg men det hade det inte. Planterade också in tre små växter, satte in nytt sepiaskal och byggde färdigt grottan. Till det roliga, dom fick prova (torkade och sedan uppblötta) mullbär och tranbär. Vilken succé! Tentaklerna slog ju nästan blixtar i kampen om mullbären. Dessa söta små varelser.


Läste aldeless nyligen om (land)sniglars anatomi och det var väldigt intressant information! 

"The cerebral ganglia of the snail form a primitive brain which is divided into four sections. This structure is very much simpler than the brains of mammals, reptiles and birds, but nonetheless, snails are capable of associative learning.[8]"
källa - https://en.m.wikipedia.org/wiki/Land_snailJulafton 2016

Vilken härlig Jul vi har haft! Först uppesittarkväll med ostbricka, julgodis, cider och bingolotter. På julaftonsmorgonen fick Kian öppna några paket att sysselsätta sig med. Sen blev det glögg och Kalle Anka, Julmat och till sist kom den efterlängtade tomten till Kian. Precis innan tomten knackade på dörren började det att åska här i Göteborg, Kian är livrädd för åskan så jag drog en passande lögn för dagen att det minsann bara var renarna som landade och stampade på taket. Detta köpte han rakt av, stackars barn, och varje gång det mullrade till så var det bara Rudolf som var otålig att komma iväg till nästa barn. Han har visserligen inte heller märkt att tomten är en förklädd morfar... 


Vi ringde videosamtal till morbror som var på jobbet och sen till kusinen för att önska god jul. 

Kian somnade sent, men väldigt nöjd, vilket jag tycker är helt okej på julafton. Lite för mycket julmust, lite för mycket godis, lite för mycket presenter ja lite för mycket av allting faktiskt. Precis som det ska vara! 

Vet ni vad? Jag fick en ny iphone! Mina föräldrar, vad jag älskar er. Tusen tusen tack! Min gamla är så gammal att jag måste hämta ett nytt simkort för att kunna byta telefon, haha. Som min mamma sa, "det var ju bara en tidsfråga innan den braka ihop".

Vi tackar för en härligt underbar jul!


Snigeldusch

Nu skiter jag i denna satans centrering, det är ju bara första stycket som centreras.


Idag blev iallafall all julmat inhandlad och jag upptäckte att vi måste åka och köpa ett par julklappar till imorgon. Suck, jag som trodde att jag var klar. 

Nåväl, Kian sover som en stock och jag har precis duschat snäckorna och städat deras hus. Detta fantastiska djur har verkligen lärt mig mycket som jag aldrig hade kunnat ana att det ens var sant, tillexempel.. 

Snigelbajs, existerar det tex? Oja, det gör det och det kan vara överraskande färgglatt. Långa kringelkrokiga korvar minsann.
Hur blir det fler sniglar? Jo, dom är ju hemafroditer och kan - även om det är ovanligt - befrukta sig själva och lägga ägg (ja dom lägger ägg!), dock krävs det oftast två för att det ska ske. Och vilka ägg! Stora och väldigt många gräver dom ner i jorden för att gömma från rovdjur. 

Hur parar dom sig? Dom har ju som ovan nämt både kvinnliga och manliga organ. Dock befruktar dom varandra lite likt filmen Avatar. När dom är könsmogna så svullnar det en liten prick/kula vid sidan av huvudet (kan ses på en av bilderna) och där kommer penisen (om jag har fattat det rätt) ut och möter den andra snäckans. Efter befruktingen lagras äggen inuti skalet, vilket man kan se om man tittar in via andningshålet (jag vet, helt sjukt!) innan dom sedan kommer ut via detta hål igen när dom är redo att grävas ner. 

Hur äter dom? Jag har gått hela livet och trott att dom absorberar näring på något sätt, inte för att jag grubblat särskilt mycket på just sniglar, jag har bara antagit en massa om dom. Dom har en mun! En väldigt söt liten mun som påminner om en fiskmun. Den syns dock bara när dom äter och äter det gör dom, nästan allt. Pasta är dödligt och citrus är inte bra men nästan allt annat i grönsak/frukt väg. När dom får zuccini så ligger det oftast kvar en skalk med små bitmärken i. Urgulligt! 

Har dom tänder? Nej, men dom kan bitas. Inte för att det känns mer än ett litet sugmärke men endå, det är viljan som räknas!

Är dom sociala? Alltså, ja, faktiskt. En snigel vill ogärna bo själv - det säger ju en del - då mår dom inte bra. Och dom uppskattar en ljummen dusch och att man stryker dom försiktigt längs ovansidan av huvudet/kroppen. 

Dom gräver ner sig på dagarna och är vakna nattetid. På vintern vill vissa brumera, vilket är ett dvalliknande tillstånd. Dom kan bli rädda, överraskade och är nyfikna. Och sist men inte minst, förvånansvärt snabba med tanke på ryktet dom har.

Observera att ovan gäller den arten som vi har hemma och det är A.Achatina (achatina achatina) Afrikansk jättelandsnäcka "Tigersnäcka". Och ett annat tillägg, jag har inte på mig handskar för att jag tycker dom är obehagliga, utan för att min hud inte klarar att vara i vatten så länge vintertid.

Hoppas ni också lärde er något nytt om dessa konstiga fascinerande små sniglar!
"Titta mamma jag har tyyyfis"

Kian snappar upp allt. Det gör alla barn. Men mitt barn lyckas återplacera det han har snappat upp i dom mest oväntade - mindre passande- situationer. 


Kian på Apoteket vill alltid sminka sig. Det har mormor lärt honom att den hyllan är fantastisk rolig att använda när mamma inte ser. Ungen brukar se ut som en solariesolad Barbie när dom är klara. Sist var vi själva jag och han, varpå han var utan uppsyn i 20 sekunder och kommer tillbaka med rouge i hela ansiktet, en ton som definitivt inte smälte i än i hans ansikte, och ropar "Titta mamma!! Jag har tyyyyfis" 

Kian på Ica är alltid väldigt observant. Farligt observant. In kommer en stackars kille med acne värre än mig. Detta noterar 4:aåringen direkt och söker desperat min blick och lite mindre smidigt än han hade tänkt sig frågar han med ett ytterst beskrivande kroppsspråk varför killen är så prickig i ansiktet. Jag svarar att han har så som mamma har. Kian funderar en stund och återkommer lite högljuddare med nästa fråga - Har han mässlingen?

RidåDan före dan före dopparedan..

Äntligen klar med alla julklappar. Med en Maiden i farten är det fullständigt omöjligt. Jag hade stängt in mig i köket för att bli av med henne en stund när Kian vaknar av en mardröm. Jag rusar givetvis in till honom och glömde stänga dörren till köket. En stor tjock enveten pälsboll med ett presentsnöre i munnen ger inte upp så lätt. Efter en mindre hinderbana under köksbordet lyckades jag rädda katten från veterinären. 


Jag sitter och varvar ner med ipaden och 4:a adventsljus innan det är dags att hoppa i säng. Tänkte att jag skulle få en skymt av Taurus & Minus innan jag går och lägger mig. Dom vaknar ju vid den här tiden och är "spårlöst" nedgrävda när vi vaknar. Jag måste  få tummen ur och göra klart deras stora akvarium till ett vivarium. Kanske efter jul? Nästa år? Om vi inte hörs innan dess så önskar jag er en riktigt härlig jul! 

Imorgon blir det storhandling. Fantastiskt!Barnböcker

Vi älskar böcker i våran familj och sagoläsning är en högt uppskattad tid för Kian. Vi besökte Naturhistoriska för några dagar sen och vet ni vad? Dom säljer barnböcker för 5kr per bok. Vissa helt i nyskick! Min mamma var snabb och kastade sig över en av barnkammarböckerna som kostar multum och är väldigt uppskattade, denna var i otroligt fint skick och med cd'n kvar. Vi kom hem med en gedigen hög fina barnböcker för en struntsumma. Väldigt bra tyckte vi! Så nu vet ni vart ni ska fynda böcker. Lika barn leker bäst

Ibland fungerar inte centreringen på appen har jag märkt, petig som jag är så stör det mig otroligt mycket. Nåväl. 


Min son har alltid undrat hur det ser ut inne i en kyrka, därför tänkte jag idag att vi skulle passa på att besöka en. När tanken slog mig, att pojken är döpt men aldrig har besökt en kyrka, då kände jag att det skulle vara kul med en första gång. Dock inte av religösa skäl. Barnen kikade runt och petade i sanden vid jesuskrubban, dom ville gärna spela piano också men där fick vi runda av innan kyrkan föll samman och fortsätta vidare. 

Nästa station var biblioteket. Som också är en av mina favoritställen vad gäller baciller. Men, barnen älskar lekhörnan och vi alla älskar ju böcker. Det finns en utklädningslåda som är mycket populär. Kusinerna Lagerström överlevde en mindre närstrid när det kom till vem som skulle ha på sig vad. Det finns barn och det finns barn och sen har vi dessa två...

Kian har verkligen lyckats anamma "jag är döden" karaktären i Yrrol & Daniella i sin tur har verkligen fått till proportionerna! Naturhistoriska museét

Med 6 lediga ungar klampade vi tappert runt inne bland dom stackars uppstoppade djuren. Stanken av mumie var total. Jag ljög lite, 4 rusade runt, 4 haltade runt och två hängde med på en eller en annan höft. Joline bröt ihop när hon fick mig i närbild, stackars barn, vilken syn det måste varit! Men jag ÄR ju så avundsjuk! 


Efteråt lekte vi Labyrint i laburinten, ni vet det där fantastiska barnprogrammet som man tittar på med skräckblandad förtjusning? Det är ju så underbart att höra barnen kikna av panik & skratta hysteriskt. Är jag inte hemsk? Jag vet! Jag dör söthetsdöden när Joline får ett trauma och blir alldeles lycklig när jag jagandes skrämmer ihjäl ungarna som flyr för livet. 

Efteråt höll vi på att bli uppätna av 50 änder och en gås. Med andra ord så har vi haft en fantastisk trevlig dag. Kvällen spenderades i tvättstugan, yey. "Mammaaaaa, kommer det magsjuka nu?"

Vi var på torget förut och skulle handla kattmat med mamma, nånstans påvägen råkade jag lova Kian att gå till lekhörnan (läs: bacillhörnan). Efter en lång utläggning vad gäller hygien och bassilusker råkade jag också skrämma upp honom. Det var inte meningen, tanken var att vi skulle undvika tjatet om "jag viiiiill inte tvätta händerna!!!" genom att vara förberedda. Det blir inte alltid som jag har tänkt mig...


Kian springer in och ställer sig bland barnen och ropar högt "KOMMER DET MAGSJUKA NU?". För att undvika en framtida rädsla för bakterier fick det bli en utläggning till, där jag förklarade meningen med utläggning nummer ett. 

Nästa gång håller jag käften, för nog fan skapade jag mig bara mer besvär. Inte blev det någon "ja men absolut ska vi gå nu mamma, vänta lite så ska jag bara tvaga mina små prinskorvar, torka mig riktigt torr och applicera handspriten först" inte. Trodde jag på det själv? 

Innan hemgång blev det en tur i släden och det klassiska åket på BR's karusell. 
Barnkalas & Julbord

Igår var vi och firade lilla Chelsea som inte är så liten längre. Jösses vad tiden går fort, ungen fyller 5!?! Det var ju typ igår som jag satt med denna lilla tös i knät, tittade in i hennes fantastiska bruna rådjursögon och tänkte "hur fan gör jag nu?". Fullständigt okunnig vad gällde allt som hade med barn att göra. Nästintill livrädd för dom. Saker förändras, minst sagt. Blev väldigt avundsjuk på deras fantastiska nya lägenhet. Jag höll på att krevera när jag insåg att dom har en egen tvättstuga. Jag är så glad för deras skull. Så himla roligt!


På kvällen var jag på julbord med SD Göteborg. Fantastiskt trevlig tillställning med fantastiskt trevliga människor. Var hemma relativt tidigt men har verkligen varit fullständigt utmattad idag. Det har ju sin förklaring, min ME/CFS. Lussebak!

Jag VAFFAR Kian (Vård av friskt barn). Det går magsjuka på förskolan och den kan vi bara inte dra på oss. Kian blir alltid jättedålig och jag med mitt dåliga immunförsvar blir såååå sjuk. Att vårda ett magsjukebarn när man själv är magsjuk är ingen höjdare så jag hoppas innerligt att vi slipper detta iår. Därför bestämde vi oss för att baka lussebullar med mormor istället. Kian älskar ju matlagning och bakning så det var en glad kille som knådade degen idag.

Imorgon ska vi åka och hämta hem ett akvarium på 350l, bevare mig väl om min rygg håller för detta. Snäckorna växer och kommer att behöva större, därför fyndade jag ett för en billig peng som kommer räcka och bli över för Taurus & Minus.

Jag ska även köpa julklappar, ha läkarsamtal och försöka hinna med tvättiden.
Godkväll allihop!SD-Kvinnor

Ni har väl inte missat vad som sker nu på lördag? SD-Kvinnor kommer att hålla en talkshow på Götaplatsen kl 13.00. Ämnet är: Migration, våldtäkt, straff & kvinnoförtryck. Några av deltagarna är Tobias Anderson, Kristina Winberg & Adam Marttinen. Kom och lyssna, SD-Göteborg kommer även att finnas på platsen. Hoppas vi ses!

Uppdatering: Vill du bli medlem?
"För att bli medlem i Sverigedemokraternas kvinnoförbund mailar du ditt namn, din adress och ditt medlemsnummer i SD till medlem@sdkvinnor.se"

Följ länken om du vill veta mer. www.sdkvinnor.se

SD Kvinnor


RSS 2.0

They say memories are golden. Well, maybe that is true. I never wanted memories I only wanted you.

A million times I needed you, A million times I cried. If love alone could have saved you, You never would have died.

In life I loved you dearly, In death I love you still. In my heart you hold a place No one could ever fill.

If tears could build a stairway, And heartache make a lane. I'd walk the path to heaven, And bring you home again.

Our family chain is broken, And nothing seems the same. But as God calls us one by one, The chain will link again.