Snigeldusch

Nu skiter jag i denna satans centrering, det är ju bara första stycket som centreras.


Idag blev iallafall all julmat inhandlad och jag upptäckte att vi måste åka och köpa ett par julklappar till imorgon. Suck, jag som trodde att jag var klar. 

Nåväl, Kian sover som en stock och jag har precis duschat snäckorna och städat deras hus. Detta fantastiska djur har verkligen lärt mig mycket som jag aldrig hade kunnat ana att det ens var sant, tillexempel.. 

Snigelbajs, existerar det tex? Oja, det gör det och det kan vara överraskande färgglatt. Långa kringelkrokiga korvar minsann.
Hur blir det fler sniglar? Jo, dom är ju hemafroditer och kan - även om det är ovanligt - befrukta sig själva och lägga ägg (ja dom lägger ägg!), dock krävs det oftast två för att det ska ske. Och vilka ägg! Stora och väldigt många gräver dom ner i jorden för att gömma från rovdjur. 

Hur parar dom sig? Dom har ju som ovan nämt både kvinnliga och manliga organ. Dock befruktar dom varandra lite likt filmen Avatar. När dom är könsmogna så svullnar det en liten prick/kula vid sidan av huvudet (kan ses på en av bilderna) och där kommer penisen (om jag har fattat det rätt) ut och möter den andra snäckans. Efter befruktingen lagras äggen inuti skalet, vilket man kan se om man tittar in via andningshålet (jag vet, helt sjukt!) innan dom sedan kommer ut via detta hål igen när dom är redo att grävas ner. 

Hur äter dom? Jag har gått hela livet och trott att dom absorberar näring på något sätt, inte för att jag grubblat särskilt mycket på just sniglar, jag har bara antagit en massa om dom. Dom har en mun! En väldigt söt liten mun som påminner om en fiskmun. Den syns dock bara när dom äter och äter det gör dom, nästan allt. Pasta är dödligt och citrus är inte bra men nästan allt annat i grönsak/frukt väg. När dom får zuccini så ligger det oftast kvar en skalk med små bitmärken i. Urgulligt! 

Har dom tänder? Nej, men dom kan bitas. Inte för att det känns mer än ett litet sugmärke men endå, det är viljan som räknas!

Är dom sociala? Alltså, ja, faktiskt. En snigel vill ogärna bo själv - det säger ju en del - då mår dom inte bra. Och dom uppskattar en ljummen dusch och att man stryker dom försiktigt längs ovansidan av huvudet/kroppen. 

Dom gräver ner sig på dagarna och är vakna nattetid. På vintern vill vissa brumera, vilket är ett dvalliknande tillstånd. Dom kan bli rädda, överraskade och är nyfikna. Och sist men inte minst, förvånansvärt snabba med tanke på ryktet dom har.

Observera att ovan gäller den arten som vi har hemma och det är A.Achatina (achatina achatina) Afrikansk jättelandsnäcka "Tigersnäcka". Och ett annat tillägg, jag har inte på mig handskar för att jag tycker dom är obehagliga, utan för att min hud inte klarar att vara i vatten så länge vintertid.

Hoppas ni också lärde er något nytt om dessa konstiga fascinerande små sniglar!

Namn:


E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

Kom ihåg mig?
RSS 2.0


They say memories are golden. Well, maybe that is true. I never wanted memories I only wanted you.

A million times I needed you, A million times I cried. If love alone could have saved you, You never would have died.

In life I loved you dearly, In death I love you still. In my heart you hold a place No one could ever fill.

If tears could build a stairway, And heartache make a lane. I'd walk the path to heaven, And bring you home again.

Our family chain is broken, And nothing seems the same. But as God calls us one by one, The chain will link again.